Ta löpningen till nästa nivå

Som nybörjare på löpning är det enkelt att göra snabba förbättringar på bara några veckor eller månader. Efter ett tag brukar dock framstegen stanna av och många hamnar på en platå då de inte längre blir snabbare. För att lyckas med att ta löpningen till nästa nivå behöver du förändra din träning och börja variera dina löppass.

Många tror att det bara är att lägga till fler kilometer och springa hårdare än tidigare för att utvecklas som löpare, men riktigt så enkelt är det inte. Det finns otaliga exempel på löpare som börjat träna hårdare men som har blivit skadade och till slut helt har fått lägga ner sin löpning. Hård löpträning flera dagar i veckan sliter på kroppen och du behöver därför lägga in styrketräning och återhämtningsträning mellan tuffa pass. Ett bra exempel på smart återhämtning är att lägga in en lugn dag efter ett hårt intervallpass då du promenerar i skog och mark. Att vandra i terräng är skonsamt för kroppens leder och ger också välbehövlig mental avkoppling. För att skogsturen ska bli en positiv upplevelse gäller det att ha rätt friluftskläder och skor som tål långa vandringar. Hos Garphyttan hittar du kläder av bra kvalitet som är tillverkade på ett hållbart sätt och du kan enkelt beställa online och få dem levererade hem till dig.

Strukturera löpträningen

För att utvecklas som löpare behöver du strukturera upp träningen och även sätta upp mål för att kunna mäta din utveckling. Många tycker om att ställa upp i ett lopp och försöker förbättra till exempel sin tid på milen eller maraton år från år. Om du inte tycker om att tävla kan du istället välja en viss sträcka och ta tid på den två till tre gånger varje år för att kunna mäta dina framsteg.

Lägg in minst ett riktigt tufft löppass varje vecka då du springer intervaller i hög fart. Lägg även in lugnare pass och gärna ett långt pass varje vecka för att bygga upp uthållighet. Gör ett träningsprogram och se till att boka in tid för träning i din kalender så att den verkligen blir av.

Alternativ träning

Om du hör till dem som tål hur mycket löpning som helst utan att få skadekänningar är det bara att gratulera. Hör du däremot till majoriteten av motionslöparna som måste göra avbrott i löpträningen flera gånger om året på grund av exempelvis knäont eller ont i vaderna bör du överväga att byta ut några löppass varje vecka mot alternativa träningsformer. Det går att träna konditionen på andra sätt än löpning genom att till exempel cykla, åka skidor eller träna på konditionsmaskiner. Om du har ett gymkort brukar det ofta ingå spinningpass och de flesta gym har även ett stort utbud av olika typer av konditionsmaskiner där det går att få upp pulsen ordentligt. Välj något som du tycker är roligt och se till att lägga in minst ett pass varje vecka då du tränar konditionen på annat sätt än genom löpning.

flash-blog