Så minskar du vardagsstressen

Stress är naturligt och oundvikligt, det är något som människan har levt med i miljoner år. Även om många förknippar stress med något negativt så är det en helt normal reaktion som kan vara positiv. En stressreaktion kan hjälpa dig att anpassa dig till nya situationer. Du kan bli alert, motiverad och mer medveten om vad som försiggår runt omkring dig när stressen slår till. Stressen kan däremot bli farlig när den blir långvarig och du inte återhämtar dig tillräckligt. Om du är mycket stressad i din vardag för att du inte hinner med allt du borde är det dags att prioritera om. Sätt dig ner och försök strukturera din vardag och se vad du skulle kunna ändra på eller ta bort. För att köpa dig mer tid kan du exempelvis anlita hemstäd som kommer hem till dig och städar. Du kan själv bestämma omfattningen på städningen och hur ofta du vill ha hjälp. Men det är ett utmärkt sätt att delegera bort saker och få mer tid till annat. Städning måste göras men med handen på hjärtat är städning en sak som du inte själv behöver göra. Kontakta städfirman om du är intresserad och be om en offert för just ditt boende.

Fokusera på måltiderna

Förutom att försöka planera och strukturera vardagen på ett sådant sätt att du försöker minimera det som stressar dig är det även viktigt att ha goda kostvanor, sova bra och träna. Sömnen är otroligt viktig för att du ska återhämta dig. Om du har svårt att släppa jobbet är det bra att dra en tydlig gräns mellan jobb och fritid. Att gå och lägga dig på samma tid varje kväll är också bra för sömnen. Försök i möjligaste mån att få 7-9 timmars sömn varje natt. Att äta bra och näringsrik mat är bra för kroppen men det spelar även roll hur du intar din föda. Försök att njuta av maten istället för att kasta i dig den framför datorn. Ta dig verkligen tid att äta och fokusera på maten. Det gör att du kan få en naturlig paus och fylla på både dina fysiska och mentala energireserver.

Träning hjälper mot vardagsstress

Att motionera och träna är ett sätt att försöka skingra tankarna och sänka stressnivåerna i kroppen. Träning är stress för kroppen men den är väldigt positiv. Träning kan vara den lösning som du behöver mot vardagsstressen. Det viktigaste av allt när det kommer till stress är ändå att prioritera återhämtning. Var väldigt noga med att vila upp dig och sova ut. För i slutändan är det återhämtningen som avgör hur väl du kan hantera stressen.

flash-blog