Styrketräna utan tillgång till gym

Styrketräning är en träningsform som bidrar till en god hälsa genom att den bygger upp kroppen så att den klarar av vardagens belastningar. Med stigande ålder minskar muskelmassan utan styrketräning och därför är det extra viktigt med styrketräning om du är medelålders eller äldre. Du behöver dock inte ha tillgång till ett gym för att kunna styrketräna utan träningen går lika bra att genomföra i ditt hem eller utomhus.

Förutom styrketräning är kondition- och rörlighetsträning viktigt för hälsan men det finns också andra faktorer som har stor betydelse. Bra mat och tillräckligt med sömn känner nog de flesta till men även munhälsan, d.v.s. friska tänder och ett friskt tandkött, påverkar hälsan. På https://www.sunstargum.com/se/ kan du läsa mer om kopplingen mellan munhälsa och den allmänna hälsan och även hitta de produkter som passar dig.

Hemmaträning

Om du inte har tillgång till ett gym eller helt enkelt inte är lockad av att träna inomhus bland skivstänger och maskiner finns det flera andra alternativ. Att träna upp styrkan på hemmaplan fungerar precis lika bra som att göra det på ett träningscenter. För att komma igång med hemmaträningen behöver du i stort sett ingenting, men en matta att utföra övningarna på brukar vara skönt att ha. Det finns mattor att köpa i de flesta träningsbutiker men om du har en vanlig golvmatta som är tillräckligt stor kan även den fungera för träningspasset. Det finns många olika övningar som du kan göra med enbart din egen kroppsvikt som motstånd. Armhävningar, ryggresningar och knäböj är enkla och bra basövningar. Om du har svårt att komma på bra övningar finns det både träningsböcker, träningsvideor och mängder med information om styrkeövningar på nätet. Om du vill ha extra vikt kan det vara bra att köpa in några hantlar eller ett gummiband. Även en kettlebell är ett bra köp om du vill kunna variera din styrketräning på hemmaplan ännu mer.

Utomhusträning

Hör du till dem som älskar att vara ute och få frisk luft och vill kunna träna samtidigt passar utomhusträning allra bäst. I många städer runtom i Sverige finns det välutrustade utegym där du kan utföra klassiska styrkeövningar som till exempel bröstpress, knäböj och axelpress. Vill du istället träna i skogen går det att använda naturen som redskap. Lyft en sten, stå i jägarvila mot en trädstam och gör upphopp på ett nedfallet träd. Försök att hitta en jämn gräsyta som är tillräckligt slät och hyfsat torr där du kan utföra sit-ups, utfall, armhävningar o.s.v. Det är bara fantasin som sätter gränser när du är ute i skogen! Bjud gärna med en vän eller ta med en familjemedlem på passet utomhus. Det ger extra motivation och inspiration och gör att träningen lättare blir av.

flash-blog