Kom igång med löpträningen

Det finns många anledningar att börja löpa, som att det är roligt, hälsosamt och får kläderna att sitta lite bättre. Förutom att du också kommer att orka mer med bättre kondition. Här är tipsen på hur du kommer igång med löpträningen.

Löpningens vinster

Du vinner mycket på att börja löpträna. Det är många som motvilligt börjat löpträna, för att en dag inse att de är fast – de har blivit löpare. Löpning är roligt, särskilt när du kommit igång och känner kraft i stegen och att du orkar. För många löpare är olika lopp en av löpningens stora glädjeämnen, som Göteborgsvarvet, Blodomloppet eller Tjejmilen. Genom att börja löpa bygger du också upp din hälsa och förbättrar dina medicinska värden. Ganska snabbt kommer du märka av nya muskler och att din kondition förbättras. Både muskler och kondition är sådant som kommer att hjälpa dig i vardagslivet och även göra dig mer energisk. Även personer som har ledproblem som artros mår bra av fysisk aktivitet. Om du eller någon som du känner har artros, kan du få hjälp hos https://www.artros.org, som både kan ge dig hjälp och stöd. Genom att börja löpa kommer kan du också påverka dina sömnvanor till det bättre, då vi ofta sover bättre om vi utövar fysisk aktivitet. Förutom att kläderna också kommer att sitta bättre, förstås.

Rätt utrustning

Löpning är ingen aktivitet som kräver mycket utrustningen, men du behöver köpa ett par bra sportskor. Rätt skor är viktigt för att du inte ska belasta kroppen fel och få skador. Det finns mycket som du kan spara in på, men inte på dina löpskor. Om dina löpartights är tio år gamla eller kostade 1000 kronor påverkar det nästan ingenting alls, men fel skor kan direkt vara skadligt. Du bör gå till en sportaffär och be ett kunnigt butiksbiträde hjälpa dig till rätta skor. Förutom löpskor behöver du löpartight eller sportbyxor och passande överdel, beroende på årstid. Glöm inte reflexer, året runt.

Lugnt och stadigt

Det är fler än en person som testjoggat och lätt tillryggalagt 5-10 kilometer och som peppade gett sig ut nästa dag, och nästa… och upptäckt att det blivit trögare och trögare. Börja långsamt, om nödvändigt kan du börja med att varva promenad och joggning. Om du är helt otränad bör du börja bygga upp muskler och kondition genom att promenera. Tänk också på att vila. Kroppen behöver vila för att bygga muskler och för att återhämta sig.

Du kan gärna ta hjälp av en van löparvän eller hitta ett passande löparprogram. Det viktigaste är att du både tar det lugnt i början, men ändå också ger dig ut i spåret. Gå inte på känsla. Med ett bra program får du hjälp med att både löpa lagom långt och varierat, samtidigt som du också får vilodagar. För många underlättar det att börja löpa med en grupp. Du kan se om det finns en löpargrupp i din närhet som är på din nivå.

flash-blog