Mat för styrketräning

Näringsintaget är naturligtvis viktigt när man tränar, och extra viktigt är det då man försöker bygga på sig mer muskelmassa. Utan rätt byggstenar byggs inga muskler, så enkelt är det. Det är därför inte möjligt att lägga på sig muskler om man samtidigt går på en kalorisnål diet. Och andra sidan gäller det att inte heller äta för mycket, bara för att man styrketränar försvinner inte alla kalorier av sig själva.

Hur mycket bör man äta?

Den som styrketränar och vill öka i styrka eller muskelmassa, bör äta omkring 500 kalorier mer än sitt dagliga behov. För den som inte orkar räkna kalorier, och inte har några viktproblem räcker det utmärkt att äta sig mätt ett par gånger om dagen. Ökar man inte i muskelmassa efter ett par månader, äter man således ett proteinrikt mellanmål extra om dagen. Den som överfokuserar på proteindrycker och andra proteinprodukter bör komma ihåg att även protein används som energi, vilket lagras i fettvävnaden om det inte används.

Proteinbehov

Den senaste tiden har många butiker fyllts av olika proteinprodukter. De flesta som styrketränar förstår vikten av att få i sig tillräckligt med proteiner för att maximera sin träning. Olika proteindrycker och proteinbars kan vara bra, men viktigt är att de inte är några magiska produkter på något sätt. Protein från vanlig mat räcker för att bygga muskler och bli starkare. Den som inte äter kött, kan få i sig tillräckligt med proteiner från växtriket. För vegetarianer gäller det ändå att fokusera ordentligt på proteinrika livsmedel. Man brukar rekommendera ett dagligt proteinintag på 1,4-2g protein, per kilogram kroppsvikt. En styrkektränande person som väger 80 kg, rekommenderas alltså att få i sig upp emot 160 gram protein varje dag, för att maximera muskeltillväxt. Det finns mycket myter kring proteinintaget, som vid vilken tidpunkt man ska äta det. Viktigast är vilket intag man har, sett över en hel dag.

Viktigt inte glömma grönsakerna

Den som är vegetarian får alldeles säkert i sig tillräckligt med grönt på tallriken men för många köttätare som tränar, kan fokus hamna för mycket på kolhydrater och proteiner. Grönsaker spelar en större roll än man först tror, även vid styrketräning. Kroppens hormoner som sköter muskeluppbyggnaden och olika återhämtningsprocesser är beroende av vitaminer och mineraler för att hålla en hög nivå. Den som äter allsidigt har störst chans att få i sig tillräckligt även på den fronten. En multivitamintablett kan vara bra, men är inte tillräckligt. Grönsaker, bär och frukt är sprängfyllda med nyttigheter som kommer maximera resultaten av träningen.

flash-blog