Löpträning på vintern

När du hör ordet löpning kanske du tänker på en ljummen sommarkväll och lätta steg på en mjuk skogsstig? Att springa under sommaren i shorts och T-shirt är naturligtvis härligt men det går även att springa när det är kallt ute. Löpträning på vintern ställer dock lite andra krav på utrustning och träningsupplägg.

Tips för att lyckas med vinterlöpning

När du ska springa på vintern finns det några saker som är extra viktiga att ta hänsyn till. Bland annat bör du undvika hårda intervaller och välja rätt typ av utrustning. Om du springer för fort när det är kallt ute finns det risk för muskelsträckning i till exempel lårens baksidor. Att använda dubbskor är smart för att undvika att du halkar och slår dig på en isfläck. Om du inte vill lägga pengar på en sko med inbyggda dubbar kan du köpa speciella broddar som du drar på dina vanliga löparskor. Hör du till dem som vill springa i dina vanliga skor utan broddar bör du leta upp snöfria gångvägar. Idag är det en hel del vägar i medelstora och stora städer som sopsaltas, vilket gör att de blir säkra att springa på även under vinterhalvåret.

Kom ihåg att klä dig på ett sätt som skyddar från kyla och vind men som inte gör dig alltför svettig. Många erfarna löpare anser att man alltid ska frysa lite de första minuterna av ett löppass på vintern. Klär du på dig för mycket riskerar du att bli alldeles för varm och svettig under resten av passet. Det finns många funktionella löparkläder som fungerar riktigt bra för löpning i kyla, till exempel tights med fodrad insida och extra tjocka löparjackor. Glöm inte heller att skydda huvudet med en mössa och händerna med varma handskar. Sist men inte minst är din mentala inställning viktig. Se vinterlöpningen som ett sätt att bli extra stark inför sommarens löppass!

flash-blog