Ett roligt sätt att jobba extra har för många blivit att börja blogga om sin träning. Då kan man både tjäna en extra slant och dessutom lyfta sin träning till nya nivåer. Det är inte särskilt svårt att komma igång. Här lyfter vi fram verktygen du behöver.
Att skaffa en blogg
Man behöver naturligtvis en bloggplats på nätet för att kunna börja skriva. Det finns flera gratisplatser för enklare bloggar, men dessa blir snabbt opersonliga och riskerar att inte få särskilt mycket trafik. Bättre då att köpa ett webbutrymme på ett webbhotell för ett par hundralappar per år, installera WordPress och välja ett eget unikt domännamn. Kan man inte använda WordPress finns mängder, för att inte säga tusentals, videor på Youtube om hur man kommer igång. Inte alla webbhotell stöder WordPress så detta får man kolla upp på förhand. När det kommer till val av domännamn ska man inte göra det för svårt för sig. Men väljer man en .se-domän riktar man sig antagligen främst till svenska läsare. Skriver man på engelska kan istället en .com-domän vara att föredra. För att ta bra bilder behöva en bra kamera och gärna en selfie lampa som lyser upp ansiktet på rätt sätt. Utan en selfielampa riskerar man att få ett skuggat ansikte i de flesta bilder. En selfielampa är ett billigt sätt att lösa det problemet.
Vad ska man skriva om?
Att enbart rabbla upp sina träningspass kommer inte göra att någon återkommer. Det finns massor av träningsdagböcker på nätet som passar bättre för detta ändamål. Istället ska man fokusera på olika frågeställningar och på djupet berätta om sina träningsupplägg. Det hela handlar om att hitta en egen unik vinkel på träning. Genom att surfa runt till andra bloggar kan man kartlägga vad som redan finns, och hur man ska kunna urskilja sig mot det utbudet. Exempel på teman man kan blogga om är:
- Väga plus eller minus med olika träningsformer och målsättningar.
- Hur man lägger upp sin träning för att nå resultat.
- Vad man tänker om sin träning och hur man hanterar dåliga dagar i gymmet eller ute i motionsspåret.
Utgå från sig själv
När man vill ta reda på vilket innehåll ens blogg egentligen borde innehålla, kan man gå till sig själv. Vilket innehåll hade man själv sett där som läsare? Vad hade gjort att man själv velat komma tillbaka? Då får man svaret på vilket innehåll man ska satsa på. Man kan också variera sig och gå in för flera olika linjer. Ett exempel för en löparblogg kan vara träning, tävling och utrustning. Sedan varierar man bloggandet mellan dessa tre. Kan man sedan koppla det till ett Instagram-konto så börjar man snart exponera sig tillräckligt för att få nya läsare. Eftersom det redan finns många liknande bloggar tar det ett par inlägg innan besökarantalet börjar gå upp. Det kan även ligga lågt ett bra tag, innan det ökar igen. Det är under denna stillastående period de flesta som bloggar tröttnar och lägger ned sina bloggar.