Dofter kan påverka din hälsa

Har du någonsin reflekterat över varför du mår så bra eller har ett allmänt bra självförtroende när du tagit en gnutta parfym bakom örat? Eller varför du känner dig så sexig, fräsch och smart? Inte? Det är faktiskt så att en doft kan göra att ditt välmående ökar och kan framkalla känslor som glädje, lugn och känslan av smarthet.

Hur kan en doft påverka humör och känslor?

För att en doft ska ge en känsla så behöver hjärnan skapa ett minne där doften förknippas med en känsla. Sammankopplingen av känsla och lukt sker i hjärnans hippocampus där dina minnen skapas och lagras. Det kan vara minnen från barndomen, en gammal partner eller till exempel den där goda bullen som du åt. Känslor som kan väckas är alltifrån självförtroende till att du känner dig attraktiv.

Just associerat till minnet är lukten det sinnet som är starkast. Det kan till och med vara till en stor fördel om du vill lagra information till någonting, som till exempel en tenta eller en presentation. Om du känner lukten när du försöker lagra informationen och sedan tar fram samma doft när det är dags att komma ihåg är sannolikheten stor att du lättare kommer ihåg. På samma sätt kan du lättare komma ihåg en saknad partner eller kompis, om du får känna personens doft.

Utöver det kan en doft förbättra ditt humör eller hjälpa dig att koppla av om du till exempel mediterar. Någonting som heter opoidsystemet som finns i hjärnan kan sättas igång av både doft och smak. Ett exempel på det är att om du äter en bulle eller lite glass, så kan det få dig på ett visst humör vilket en doft också verkar kunna göra.

Exempel på några dofter:

Vill du känna mod, genuinitet och frihet är den härliga kombinationen av tuberosabsolut och jasminabsolut något för dig. Denna underbara doft finns i till exempel Gucci Bloom EdP som sägs vara en härlig explosion av blommor och helt nya ingredienser.

Om du däremot vill ha känslan av smarthet menar Aftonbladet i artikeln “Dofter kan påverka våra känslor positivt” att bör du rikta dig mot en blandning av viol- och rosdoft.

För att känna dig lugn bör du rikta dig mot vaniljlukt. Just den mjuka doften av vanilj verkar kunna ge frid till själen

Varför är det så att du faller för personen du faller för? En del forskare säger att doften är en av de stora orsakerna till att vi faller för den vi gör. Att du “klickar” extra bra med just den personen, kan alltså bero på doften. Välj därför doft med omsorg.

flash-blog