Så bygger nybörjaren muskler

Många som börjar med styrketräning vill förutom att bli starkare även lägga på sig mer muskelmassa. Ofta vill man ha snabba resultat och besvikelsen kan bli stor för resultaten låter vänta på sig. Har man dock rätt grundkunskaper går det betydligt lättare att nå sina mål. Det finns en hel del myter när det kommer till muskelbyggande och långt ifrån alla på ett gym, har byggt sina kunskaper på fakta.

Kosten och sömnen

Egentligen är själva träningen den lättaste biten att förstå när det kommer till styrketräning. Principen är relativt enkelt, man ökar belastningen, exempelvis lyfter tyngre och tyngre vikter, och kroppen tvingas anpassa sig vartefter. Då vikterna på stången blir fler, krävs starkare och i viss mån större muskler för att orka med repetitionerna. Vad många glömmer är att det är under vilan musklerna byggs upp och det krävs ordentligt med näring för att bygga upp dem. Därför är egentligen kost och sömn / vila mer betydelsefulla än man först kanske kan tro. Detta lyfts fram allt oftare i olika hälsoprogram både i svensk media och andra kanaler.

Hålla det enkelt

Det finns mängder av program man kan följa, och gemensamt för de allra flesta är att de alla ger resultat träningsmässigt. Åtminstone för nybörjaren, då krävs egentligen rätt lite belastning för att kroppen ska öka sin muskelmassa. Besöker man ett gym 2-3 gånger i veckan och håller det regelbundet, samt långsamt ökar vikten på redskapen, kommer garanterat muskelmassan öka vartefter. Man ska även ha realistiska förväntningar och vara noga med vilan och kosten. När man sedan passerat nybörjarnivån, måste man emellertid utveckla sitt sätt att träna.

flash-blog