Löpning som träningsform

Den så kallade joggingvågen ägde rum någon gång på 70-talet. Då blev det trendigt att ge sig ut på långa löpningsrundor och stjärnor började uppstå inom de längre löpgrenarna. Själva termen “jogging” blev ett modeord och plötsligt skulle alla snöra på sig skorna och ge sig ut på en runda. De senaste två decennierna talar mycket för att vi upplevt tre nya vågor inom löpningen, där intresset skiftat mellan olika former av löpning.

Tidslöparna

I början av 2000-talet blev det mer mainstream att springa ett maraton och många ville jämföra sina tider med varandra. Plötsligt blev de alldagligt att fråga kollegan på arbetsplatsen vilken tid han eller hon gjorde på milen. Fokus låg överlag mycket på att vitt och brett tala om att man genomfört ett maraton och vilken tid man lyckats uppnå. Bloggandet blev även populärt vid den här tiden, så en drivande faktor till detta måldrivna fokus, var att många nu hittade en slags scen, för att visa upp sina framgångar. Genom olika forum kunde även information och träningsupplägg spridas och olika löper-communityn uppstod, där man gärna ville ha en så respekterad tid som möjligt på de olika tävlingarna och distanserna. En baksida blev dock att löpning som motionsform alltmer blev prestationsinriktat, vilket inte riktigt var meningen med “jogging”-trenden som växte sig stark åren innan.

Löpningens själ

I början av 2010 kom så McDougalls kultförklarade löparbok ut, med titeln “Born to run – jakten på löpningens själ” och nu skulle alla börja springa barfota. En av teserna författaren drog till sin spets i boken, var att det var de moderna löparskorna som gjort människor skadade under löpningen. På forum talades plötsligt om “barfota-löpning” och alla ville ha ett par minimalistiska löpskor hemma, som skulle tillåta en mer naturlig löpning. Fokus flyttades från hur fort man kunde springa, till hur man sprang. Det uppstod två läger mellan dem som predikade barfotalöpningen, eller åtminstone en minimalistisk löpsko, och dem som ville fortsätta använda skotillverkarnas moderna löpskor. Debatten kunde emellanåt till och med bli ganska hård. Löpning som motionsform började åter ta fokus på det egna välbefinnandet, trots att jakten på nya “löpar-prylar” skapade en hel del stress för många.

Urban Löpning

Något som kan kategoriseras som en ny löparvåg är den urbana löpningen. En helt ny form av tävlingar håller på att växa fram där man springer genom städer och ut på landsbygden om vartannat. Nu är det istället upplevelsen i sin helhet som fokuseras, och under ett lopp kan man få springa rakt igenom ett museum, eller genom övergivna tunnlar. Ett exempel är Urban trail/Urban Run i Stockholm och Göteborg. Överallt arrangeras olika lopp som exempelvis “Apokalyps”-löpningar, där man jagas av zombies och fenomenet verkar ha kommit för att stanna. Det återstår att se vart nästa löpartrend tar oss någonstans.

flash-blog