Att välja rätt löparsko

Det finns minst sagt ett stort utbud av löparskor att välja emellan. Det kan bokstavligt talat kännas som en djungel då man kliver in i en sportaffär. Det finns ett flertal olika faktorer som spelar in och många försäljare frågar också vilket fotvalv man har, huruvida man har pronation, överpronation eller supination. Man ska inte behöva vara en kiropraktor för att kunna springa, här listas de vanligaste begreppen:

Pronation

Nära 70 % av befolkningen har någon form av pronation, vilket innebär i fallet med fötter, att fotleden faller mer åt något håll. De flest har ett fall där fotleden faller något inåt då foten sätts ned. Oftast är det frågan om en så pass mild bra att det benämns lätt pronation.

Supinering

Det är relativt ovanligt att någon faller inom begreppet supinering, vilket betyder att foten inte roterar alls. Den som supinerar landar på utsidan av foten och stannar där genom hela löpsteget.

Neutralt löpsteg

Den som har ett neutralt löpsteg, har störst chans att undvika skador till följd av löpningen. Foten rullar då av i en rakt linje genom hela foten under löpsteget och fotnedsättningen. Detta medför att ryggen och knäna belastas så jämnt som möjligt.

Analys av löpsteget

Ett tränat öga kan se om det finns pronering eller andra defekter då någon springer. Oftast videofilmas en person på ett löpband och många sportbutiker erbjuder en gratis analys. Även faktorer som vilken vikt man har, spelar roll för vilket ska man tillslut väljer. En person som väger 100 kilo, utsätter benen för upp emot det tredubbla i varje fotnedsättning då man springer. Det finns också ett stort utbud mellan olika grader av stötdämpning i löpskor. Större dämpning kan ge mer skydd medan mindre dämpning ger en lättare och snabbare löpsko.

flash-blog